utorok 30. októbra 2018

Jeseň v záhrade a bylinková úroda

Pijem svoju šálku kávy a v duchu uvažujem nad dnešným dňom. Miestami bolo teplo a vzápätí sa dvíhal vietor. Sedela som na zemi a zbierala semienká kvetov, ktoré si chceme zasadiť aj o rok. Mačka sa hrala s mačaťom. Už len to, že som si mohla vyvetrať hlavu na vzduchu, bolo oslobodzujúce. Popadané zlatisté listy stromov krásne dotvárali atmosféru a boli tou najlepšou jesennou dekoráciou.

Konečne som sa dostala k tomu, že som si presadila do kvetináčov bazalku, ktorá sa vysemenila a rástla kade tade. Konkrétne ide o bazalku vytrvalú, ktorá kvitne fialovými kvetmi a má intenzívnu vôňu. Pri správnej starostlivosti je možné ju pestovať aj niekoľko rokov. Na nasledujúcich záberoch sa s vami podelím o fotky našich byliniek, kvetiniek a našich dvoch mačičiek.
Stačí vyjsť z dolnej kuchyne a máme k dispozícií rôzne čerstvé bylinky. Takže sa nenechajte zmiasť fotkou. Možno na nej dominujú okrasné rastliny, ale medzi nimi sú zamiešané rôzne bylinky. Už len na tejto fotke vidím vavrín (bobkový list), kari bylinku, tymián citrónový a nechtík lekársky. 
Na čo si kupovať žihľavový čaj z obchodu? Keď máte k dispozícií vlastnú žihľavu, ktorú môžete nasušiť alebo si ju zaliať čerstvú s horúcou vodou. O žihľavovom čaji sa traduje, že detoxikuje. Má svoju špecifickú chuť, ktorá nemusí každému sedieť, ale ja som si už na ňu zvykla a celkom mi chutí. 
Občas tak zo srandy hovorievam, že príroda si nájde cestu. Túto cíniu sme nesadili a vyrástla krásne do výšky. Kedysi sme cínie pestovali vo veľkom, ale tento rok si spomínam iba na túto. Bola skoro taká veľká ako ja. 
Na tejto fotke sú tiež bylinky zľava hore - ligurček lekársky (prezývaný aj vegeta), šalvia lekárska, nechtík lekársky, zlaté oregano, majorán záhradný a tymián obyčajný. Väčšina z týchto byliniek má svoju špecifickú vôňu, pre ktoré si ich zamilujete. 
 Takáto krásna fialová petúnia nám vyrástla v skleníku. Tiež sme ju nesadili, ale poriadne sa rozrástla a po nejakom čase rástla všade medzi kvetináčmi. Voňala tiež tak špecificky.
Toto bola naša skleníková džungľa. Na tejto fotke môžete vidieť mrazuvzdorný banánovník, stéviu, kaly, plesnivec alpínsky, granátovník, už spomínané bazalky, ružovú čučoriedku a jazmín. Na zimu sme museli tieto rastliny presunúť, skôr než udrú prvé mrazy. 
 Takto sme si urobili zásoby byliniek na zimu. Z nechtíku urobíme masť proti krčovým žilám a ostatné bylinky budú najmä na varenie. Napr. z kari bylinky sa dá robiť aj čaj, ktorý môžete piť 3x denne. Tento čaj sa používa na prečistenie priedušiek. Kari bylinka má na jar a v lete žlté kvety, ktoré rozvoniavajú za každým, keď vyjdeme z kuchyne von.
bobkový list 
Myslím, že vám nemusím opisovať, ktorá bylinka na čo slúži. Internet je plný informácií a možno máte doma nejakú múdru knihu o bylinkách. Spomínam si, ako moja babka robila domáci lipový alebo mätový čaj. Máme doma min. dva rôzne druhy mäty, medovku a aj levanduľu. A môžem potvrdiť, že akonáhle si zvyknete na sypané alebo domáce bylinkové čaje, tak vám čaj zo sáčku prestane chutiť. Každý rok sa u nás zbiera aj lipa, takže domáci lipový čaj s medom si môžeme spraviť hocikedy a vo veľkom. 

 Toto sú naše malé šelmy. Dnes sme po veľkej mačke pozbierali dve mŕtve myši. Naša Ash (prezývaná aj Ashica) chytí na dvore všetko, čo sa pohne - či už sú to vtáky, hlodavce alebo plazy. Zatiaľ sme nemali mačku s takýmto silným loveckým inštinktom. Malý kocúrik čoskoro pôjde novým majiteľom a nám bude veľmi chýbať, lebo sme si za tú dobu na neho zvykli.
    Prajem vám krásnu jeseň! Milujte zvieratá a pestujte vlastné bylinky. :) 



0 komentárov:

Zverejnenie komentára