utorok 20. februára 2018

Ako sa starám o pleť

Dnes som rozmýšľala, o čom ďalšom by mohol byť nový príspevok. Keďže tých nápadov bolo viac, tak som sa spýtala kamarátok a jedna mi poradila - napísať o čistení pleti. V minulosti som si čistila pleť rôznymi spôsobmi. Vyskúšala som micelárne vody, čistiace gély, mydlá a mlieka, čistiacu kefku a miešala som viac druhov značiek. Neznamená to, že to mojej pleti v určitom období nevyhovovalo, ale tak ako sa striedajú ročné obdobia, tak ani pleť nie je stále rovnaká.


S pribúdajúcim vekom a so životnými zmenami sa menil aj stav mojej pleti. Aj keď som sa vždy snažila o pleť starať na základe dostupných informácií a finančných prostriedkov.  Do určitého veku možno máme pleť, akú sme zdedili a neskôr ju máme, takú akú si ju zaslúžime. S týmto výrokom sa stretla raz na jednom školení a utkvel mi v pamäti. Pretože môžte mať tú najdrahšiu a najkvalitnejšiu kozmetiku na svete, ale na pleti sa odzrkadľuje veľa vecí - či už životný štýl, nedostatok spánku, ne/pravidelná starostlivosť a stres.

čistiaci gél TimeWise
 Donedávna som pleť čistila 2x denne čistiacim krémom TimeWise MARY KAY, ktorý obsahoval jemné zrniečka - mikročastice. V zime mávam skôr pocit suchej pleti, napriek tomu že ma zvykne potrápiť akné. Moja pleť je zmiešaná, čiže má suché a mastnejšie časti. Priznám sa, že predsa len o niečo mám radšej ako prvý krok čistiace mlieko. Po čistiacom géli siahnem skôr v letných mesiacoch. Raz som zo vzorky vyskúšala aj čistiaci gél TimeWise, ktorý ma zaujal, tým že je neparfumovaný a nedráždil ma.

Nedávno som si tento čistiaci gél objednala a používam ho pár dní. Tiež obsahuje jemné mikročastice, ktoré pomocou exfoliácie zbavujú pleť odumretých kožných buniek. Stačí vám množstvo gélu vo veľkosti hrášku. Podľa mňa gél až tak moc nepení. Akurát som spozorovala, že som mala posledné dva dni dosť suché pery, ale či to nejako spolu súvisí, zatiaľ netuším. Keďže v minulosti som čistiace gély vylúčila aj preto, že mi často vysušovali okolie pier a nosa.


Hydratačné regeneračné tonikum TimeWise od MARY KAY mám už aspoň tretíkrát. Je bez alkoholu a moju pleť nedráždi. Tonikum nanášam na navlhčený tampón, keďže produkty tejto značky sú koncentrované a týmto spôsobom aplikácie mi vydržia o niečo dlhšie v porovnaní s bežnou kozmetikou. Obsahuje výťažok z bobúľ acai, vitamín B3,  hyaluronát sodný a iné prírodné výťažky.

Tieto dva produkty pomáhajú udržiavať moju pleť čistú v dvoch krokoch. Čo sa týka čistenia pleti existujú dve skupiny ľudí. Jedna skupina ľudí uznáva len čistenie pleti v dvoch krokoch (čistiaci gél alebo mlieko a následne tonikum) a potom je tu druhá skupina, ktorá nedá dopustiť na micelárne vody. 
micelárna voda O´HERBAL a píling SWEDISH SPA Oriflame
Keď vypukol ten prvotný ošiaľ okolo micelárok, tak som sa im spočiatku vyhýbala. Úplne prvú micelárku som mala od Dermacolu, tak 5 rokov dozadu a tá ma neočarila. Avšak keď som skúsila micelárnu vodu od Biodermy Sensibio, tak som bola milo prekvapená a na nejakú dobu som prepadla čaru micelárok. Čo raz častejšie sa vyskytujú články, v ktorých sa neodporúča používanie micelárnych vôd dlhodobo a pravidelne. Vytvorte si vlastný názor. Micelárna voda O´HERBAL na fotke vyššie mi stav pleti určite nezhoršovala a príjemne vonia.

Mám rada pleťový píling, či už na odstránenie starej kože alebo šupiniek na tvári. Avšak aj ja si musím dávať pozor, pokiaľ mám na tvári aktívne zapálené akné, tak vtedy ho radšej vynechám. Pretože práve pílingom by som si ho mohla rozniesť po celej tvári. Pleťový píling by som nepoužívala častejšie ako 1 až 2x do týždňa a následne až po ňom aplikujem pleťovú masku. Na fotke vyššie môžte vidieť pleťový píling Swedish Spa Oriflame, ktorý mám už aspoň 3x. Má veľmi jemné zrnká a zaujímavú vôňu.

Čo sa týka rôznych čistiacich kefiek na tvár, tak tiež mám doma jednu, ktorú som prestala používať začiatkom minulého roka. Mám ju z Oriflame. Áno, je to príjemné si ňou masírovať a čistiť pleť. Spočiatku som videla nejaký efekt. Po čase sa mi však vrátilo akné a odrazu sa mi okrem brady začalo objavovať po celej tvári. Podotýkam, že som striedala nadstavce, tak často ako sa odporúča. Vtedy mi povedala moja alergologička, že som si ho možno rozniesla kefkou po tvári a keď som ju prestala používať, tak sa dostavilo zlepšenie.

Pleťové masky som vám na tomto blogu už spomínala. Doma mi nesmie chýbať hĺbkovo čistiaca maska a nejaká hydratačná. Koncom roka mi pribudol ešte tretí druh pleťovej masky a táto je konkrétne rozjasňujúca. Zvyknem si občas spraviť s týmito maskami multimasking (kombinovanie 2 až viacerých druhov masiek súčasne), čo je vlastne šikovný spôsob ako pokryť rôzne potreby pleti súčasne.

Pleťové sérum som do svojej pleťovej rutiny zaradila až túto zimu a myslím, že už bolo načase. Keďže moja pleť už potrebovala niečo navyše. Začala som pleťovým sérum od CLARINS, ktoré postavilo latku celkom vysoko. V súčasnosti používam denné a nočné sérum od MARY KAY. Potrebujem však ešte nejaký čas, aby som ich vedela zhodnotiť. Už si však bez sér nedokážem predstaviť svoju pleťovú starostlivosť. Séra môžu mať rôzne benefity - rozjasnenie, zvýšenie hydratácie, zjednotenie farebného tónu pleti, bojujú proti vráskam alebo rozšíreným pórom. Záleží už len na vás, aké sérum si zvolíte.


Očné krémy a gély sú kapitolou sami o sebe. Myslím, že očný krém som začala používať tak v 19 až 20 rokoch. Už vtedy som spozorovala jemné vrásky v okolí očí. Pokožka v okolí očí nemá mazové žľazy a preto v porovnaní so zvyškom tváre nie je až tak chránená. Myslím, že očné okolie je prvé miesto na tvári, kde pozorujeme starnutie pleti. Čím som staršia, tým viac cítim, že mám okolie očí stále viac suchšie a neprospieva tomu ani fakt, že celý deň čumím do počítača.


Očný krém proti starnutiu TimeWise už mám skoro minutý. Hydratuje a vyživuje pokožku v okolí očí. Úplne ho stačí vklepkávať alebo jemne vmasírovať pod oko. Očný krém NUXE Nuxellence som vyhrala v SMS súťaži s mesačníkom EMMA a veľmi ma to potešilo. Pretože som už dlho chcela niečo od tejto značky vyskúšať a tento produkt je príjemnou záležitosťou. Kovový aplikátor môžte pri nanášaní očného krému prikladať na očné okolie a príjemne chladí.


Odličovanie očí by síce patrilo ešte na začiatok tohto príspevku. Som si však vedomá, že nie každý si líči oči a nie každý používa na odličovanie očí zvlášť očný odličovač. Ja si bez týchto očných odličovačov už ani neviem predstaviť odličovanie očí a hlavne špirály. Na tejto fotke vidíte pre mňa dva najlepšie odličovače, ku ktorým som sa už niekoľkokrát vrátila - naľavo nevädzový odličovač Yves Rocher a odličovač MARY KAY.


Samozrejme, že iba dobrá kozmetika v starostlivosti o pleť nestačí. Pokiaľ vás trápia nejaké kožné problémy, tak určite vyhľadajte kožného lekára. Ja som už minulý rok začala chodiť pravidelnejšie ku kozmetičke a nedám dopustiť na hĺbkové čistenie pleti. Raz som v jednom videu počula, že sa pleť obnovuje v mesačnom cykle a myslím, že niečo na tom bude. Okrem iného pokiaľ vás trápi pocit suchej pleti, tak nezabúdajte dodržiavať pitný režim. Musím sa priznať, že keď som mala, tak 19 až 20 rokov, tak som na noc nepoužívala žiaden krém. Vtedy mi jeden prístroj nameral, že mám veľmi suchú pleť. Potom som si vstúpila do svedomia.

Keď som publikovala tento príspevok prvýkrát, tak som zabudla zmieniť ešte posledný dôležitý krok a tým je hydratácia pleti krémom alebo hydratačným gélom/mliekom. Počas letných mesiacov si volíme krémy ľahšej konzistencie a počas zimného obdobia siahame skôr po hutnejších výživnejších krémoch. Regeneračný výživný krém s intenzívnym hydratačným účinkom Mary Kay používam teraz počas zimného obdobia. Pred chvíľou som zistila, že by sa mal používať podľa potreby po aplikácií bežného krému, ale ja ho používam samostatne a som celkom spokojná. Kľúčovými zložkami tohto krému sú fosfolipidy a derivát vitamínu E.


Chcem sa poďakovať každému, kto sa dočítal až nakoniec môjho príspevku.
Ako sa staráte o pleť vy? máte nejaké prehrešky, ktorých ste sa v minulosti na vašej pleti dopustili?









2 komentáre:

  1. Paci sa mi tvoj blog Simi, najviac vsak prispevky typu "inspiracie", kde pises aj o obleceni, ktore si objavila o jedle a tak, takze by ma potesilo keby takychto prispevkov bolo viac :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Niki, ďakujem za komentár :) práve chystám príspevok februárové inšpirácie :) tak snáď sa bude páčiť

    OdpovedaťOdstrániť